28 Aralık 2011 Çarşamba

Siyah Beyaz Fotoğraf

Fotoğrafçılığa yeni başlayan pek çok insan siyah beyaz fotoğraf çekimlerini kamera ayarını monochrome yaparak gerçekleştiriyor. Ne yazık ki, siyah beyaz fotoğraf çekimi bu kadar basit değil :) Pek çok stilde olduğu gibi siyah beyaz fotoğrafçılık için de çok sayıda pratik ve tecrübe sizi zamanla daha iyi sonuçlara götürebilecektir.

Aslında siyah beyaz fotoğrafçılık daha deklanşöre basmadan başlamış olmayı gerektiriyor. Örneğin, siyah beyaz fotoğraflarda ışık en önemli etkenlerden birisidir. Farklı aydınlıkların olduğundan emin olmalısınız. İyi tanımlanmış gölgeler ve bunların aydınlık bölgelerle kontrast oluşturması örnek olarak gösterilebilir. Bulutların siyah beyaz fotoğraflardaki etkisini söylemeye gerek yoktur sanırım :) Ancak ışık oyunlarının ve aydınlıkların doğru yakalanması için bulutların güneşi kapatmaması daha tercih edilir bir kondisyon olacaktır.

Siyah beyaz fotoğrafın renkler yerine ton farklılıklarından oluştuğunu fark etmemiz, siyah beyaz fotoğraf çekimi ve elde edeceğimiz sonucu hissetmek açısından güzel bir yaklaşımdır. Yine örnek verecek olursak, hiç bulut olmayan masmavi bir gökyüzü sabit tonda gri bir alana sahip olmamızı sağlayacaktır. Sanırım biraz sıkıntı bir görüntü olur, ne dersiniz? :) Dijital makinelerden önce her çekimin bir film ve baskı maliyeti olduğu için, eskiden etrafı incele, ortamı gör, hisset ve çek mantığıyla fotoğraf çekimlerimizi gerçekleştirirdik. E şimdi her foto beleş olunca haldır huldur bas çek, at bilgisayara, bak bakalım olmuş mu :) Sanırım fotoğrafı çekmeden önce hissetmek ve deklanşörü sadece öncesinde kafamızda canlandırdığımız görüntüyü sabitleyen bir araç olarak kullanmak en güzeli. İyi mühendisler bir hesabı yapmadan önce hesabın sonucunun nasıl bir şekil olacağını öngörürlermiş. Bu da aynı hesap, deklanşöre basınca ne çıkacağını görmek gerekiyor :)

Siyah beyaza geri dönersek; çoğunlukla profesyonel fotoğrafçılar siyah beyaz manzara fotoğraflarında en iyi yöntemin RAW formatında çekimi gerçekleştirip daha sonra Photoshop gibi bir araç ile monochrome hale getirmek olduğunu tavsiye etmektedirler.

Tüm bunların dışında filtre kullanmanın da dayanılmaz etkisini unutmamak gerekir :) Kırmızı filtreler gökyüzünü koyulaştıracak ve karamsar, bunalımlı bir hava yaratacaktır. Yeşil renkli filtreler ise, yeşilin tonlarında kontrast yaratacağından, daha çok manzara fotoğrafları için faydalıdır. Mavi filtreler puslu ve sisli kondisyonlarda etkili olacaktırlar :)

Bas ve çeeekkkk!!! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder